+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

13 kilometrov izkopanih predorov

Na največjem infrastrukturnem projektu v državi podzemna gradbena dela potekajo izjemno intenzivno in z zadovoljstvom lahko sporočimo, da so izvajalci predorskih del do danes presegli mejo skupaj izkopanih 13 kilometrov glavnih in servisnih cevi drugega tira. 

Tako je do zdaj na trasi izkopanih že več kot tretjina vseh predorov – če upoštevamo glavne in servisne cevi bo na koncu izkopanih 37 kilometrov predorskih cevi. Ko bodo izkopani vsi predori, bo 75 % proge že zgrajene, preostalo predstavljajo viadukti ali odprta trasa.

Ravno pred nekaj dnevi se je pričel izkop servisnih cevi dveh najdaljših predorov na trasi – predora Lokev (T1) s koprske smeri in predora Beka (T2) z divaške smeri, prav tako smo pred kratkim obeležili preboj drugega predora na trasi – predora Stepani (T3). Pred nami je še mnogo izzivov, preboj tretjega najdaljšega predora na trasi – 3,8 kilometra dolgega predora Škofije (T8) – pričakujemo spomladi. Dela na trasi drugega tira potekajo izjemno hitro, kar je nujno, da ujamemo vse roke za črpanje evropskih sredstev.

Če so geološke razmere ugodne, se izkoplje tudi več kot 100 metrov predorov na dan na vseh deloviščih. Glavni razlog za predorsko gradnjo je kraški teren in dejstvo, da mora proga na relativno kratki razdalji med Divačo in Koprom premagati kar 430 metrov višinske razlike.

Skip to content