+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

27 izkopanih kilometrov predorov

Dolžina trase drugega tira med Divačo in Koprom znaša 27 kilometrov, izvajalci predorskih del pa so obeležili pomemben mejnik: izkopali so 27 kilometrov predorskih cevi.

75% trase poteka v predorih, preostali del poti drugega tira pa teče čez tri viadukte in po odprtem delu trase.  Na celotni trasi drugega tira bo potrebno izkopati 37 kilometrov predorov, saj se poleg proge drugega tira, ki poteka skozi glavne cevi, kopljejo tudi servisne cevi. Ko govorimo o 27 izkopanih kilometrih, govorimo o izkopu kalote (zgornji del predorske cevi), sledi pa še izkop stopnice s talnim obokom (spodnji del predorske cevi). Po izkopu sledi izdelava notranje obloge. Do zdaj je zabetonirane 5700 metrov notranje obloge.

Izkopni prečni preseki predorskih glavnih in servisnih cevi znašajo okoli 71 m2: kalota predstavlja zgornjih okoli 45 m2, stopnica s talnim obokom pa je v velikosti okoli 26 m2. Takšna delitev je pogojena s stabilnostnimi zahtevami. Dolžine izkopnih korakov so spremenljive in znašajo od 1,0 m v slabih pogojih do 3,0 m v najboljših pogojih.

Do zdaj so bili izkopni pogoji precej ugodni – prečkalo se je že precejšnje število kraških pojavov, ki gradnje drugega tira do zdaj v pretirani meri niso ovirali. Pri gradnji predorov se uporablja tehnologija NATM (takoimenovana Nova avstrijska metoda). Gre za metodo mehanskega izkopavanja s predorskim bagrom in vrtanja z razstreljevanjem.

Skip to content