+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Geofizikalne raziskave napovedujejo kraške pojave

Na območju gradnje prvega in drugega predora se izvajajo predhodne geofizikalne raziskave. Njihov namen je zaznati morebitni kraški pojav na trasi, kar pomeni zagotavljanje varnosti med gradnjo, kot tudi kasneje, v fazi obratovanja.

Pri geofizikalnih raziskavah se uporablja georadar oziroma georadarska sonda, ki za ugotavljanje sestave hribine uporablja radijske valove, to so mikrovalovi v radijskem delu spektra elektromagnetnega valovanja. Vzdolž celotne dolžine izkopa predorov Lokev in Beka se bo v čelo kalote izvedlo 100 metrov dolge horizontalne vrtine, kar je vidno na fotografijah. Georadar deluje tako, da oddajna radijska antena v hribino pošilja radarske pulze, ki se ob prehodu ovire z drugačnimi električnimi lastnostmi odbijejo in vrnejo k sprejemni anteni. Tako se zaznajo anomalije v zgradbi hribine, ki lahko pomenijo morebiten kraški pojav.

Z raziskavami se določi geometrija kraških pojavov, njihova lega glede na predor, ugotavlja se potencialna vodonosnost in ostale značilnosti, ki omogočajo ustrezno načrtovanje oziroma sanacijo kraškega pojava.

Proga drugega tira poteka po geološko raznolikem območju, kjer se stikajo karbonske formacije Krasa in flišne formacije slovenske Istre. Pričakujemo, da bo na trasi drugega tira odkritih približno 100 manjših in manj zahtevnih ter 10 večjih podzemnih jam. Do zdaj jih je bilo odkritih 36. Na drugem delu proge, od Črnega Kala do Kopra, prevladuje fliš. Tam ni kraških pojavov, zato geofizikalne meritve v predorskih ceveh niso potrebne.

9.5.2023

Skip to content