+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si
Na drugem tiru odkrili že 45 kraških jam
Na trasi drugega tira so izvajalci del naleteli na že 45. kraški pojav. Inštitut za raziskovanje krasa vsak kraški pojav, na katerega se naleti ob gradnji, temeljito pregleda, popiše in fotografira. Takšna odkritja do sedaj večinoma niso ovirala gradnje predorov.
Zadnja kraška jama je bila odkrita pri izkopu glavne cevi predora Lokev (T1) iz koprske smeri. V njej so krasoslovci našli stalaktite, stalagmite in sigaste zavese. Dno jame na nekaterih mestih povsem prekriva poplavna ilovica, to pa pomeni, da je jama v določenih obdobjih leta poplavljena. Višina jame je 45 metrov, dolžina pa 77 metrov, vendar krasoslovci pričakujejo, da se bo v nadaljevanju raziskav pokazalo, da je njena površina še večja. V jami ni bilo opaziti prisotnosti zunanjih živali, kot so na primer polhi ali netopirji, to pa pomeni, da jama ni povezana s površjem.
Pričakovanja pred začetkom gradnje drugega tira so bila, da se bo na izrazito kraškem terenu, kjer se gradita predora Lokev in Beka, odkrilo 100 manjših in 10 večjih kraških pojavov. Oba omenjena predora sta tudi najdaljša predora na trasi, ki sta daljša od šestih kilometrov. Izvajalci del morajo izkopati še približno dva kilometra obeh predorov.
Foto: Inštitut za raziskovanje krasa
Skip to content