+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Napredek na viaduktu Gabrovica

Trasa drugega tira Divača – Koper poteka čez tri viadukte, viadukt Gabrovica predstavlja najbolj atraktiven del nove proge, saj bo potekal pod avtocestnim viaduktom Črni Kal. Napredek pri gradnji je mogoče opazovati vsak dan – gradi se 8 podpor, 2 krajna opornika, vmes pa je 6 vmesnih stebrov. Viadukt Gabrovica v dolžino meri 416 metrov, najvišji steber bo meril 64 metrov.

Stebri pri viaduktu se gradijo postopoma. Najprej se izkopljejo vodnjaki, ki se jih zabetonira, potem pa se začnejo graditi stebri v višino. Trenutno se ne gradijo le stebri in temelji, pripravlja se tudi delavnica, kjer se bo betonirala prekladna konstrukcija. Prekladna konstrukcija se bo namreč gradila po tehnologiji postopnega narivanja.

Gradnja viadukta poteka svetel del dneva (za razliko od gradnje predorov, ko se dela tudi ponoči), uspešno ga gradi turško podjetje Yapi Merkezi. Dela potekajo v skladu s terminskim planom in bodo predvidoma zaključena do konca leta 2023.

Na fotografijah so vidne različne faze gradnje viadukta Gabrovica: od vodnjakov, do temelja gradbenega žerjava, delavnice in gradnje stebra.

Skip to content