+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Notranjost prekladnih segmentov viadukta Gabrovica

U-oblika voziščne konstrukcije viadukta Gabrovica v sebi združuje nosilno konstrukcijo in zaščito pred vetrom, hrupom in iztirjenjem. Na fotografijah vam prikazujemo pogled v notranjost segmentov, ki se trenutno narivajo na stebre viadukta. Dolžina enega segmenta je 32 metrov, v višino merijo 6 metrov in pol, širina spodnje plošče je 8,40 metrov, celotna širina konstrukcije je 9,80 metra.

Največ dela pri izdelavi enega prekladnega segmenta predstavljajo železokrivska dela z vezanjem armature in postavitev notranjega opaža. Delavnica, kjer se izdelujejo segmenti in se vsa ta dela opravljajo, se nahaja pred predorom Stepani (T3) oziroma tik za zadnjim stebrom viadukta.

Železniški viadukt Gabrovica premošča Osapsko dolino na višini od 10 do 60 metrov in pod kotom približno 30 stopinj križa viadukt Črni Kal, ki tudi po mednarodnih kriterijih nedvomno predstavlja enega izmed vrhuncev slovenske konstruktorske stroke. Do križanja pride med petim in šestim stebrom viadukta Črni Kal, tako da je višinska razlika med viaduktom na mestu križanja 30 metrov.

Skip to content