+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Med gradnjo servisne cevi predora Lokev (T1) so izvajalci del v minulem tednu dni odkrili dve kraški jami. Skupno število doslej odkritih kraških jam med gradnjo drugega tira je tako deset.

Obe jami so skladno s protokolom ukrepov v primeru odkritja jam, ki se v Republiki Sloveniji uporablja že vrsto let, raziskali, izmerili in dokumentirali strokovnjaki krasoslovci z Inštituta za raziskovanje krasa. Ti so predlagali ukrepe, ki so jih skladno s protokolom potrdili v Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave.

Jami se bosta v delu ohranili, vhod v jami bo zazidan. V eni od jam so krasoslovci našli tudi okoli 2 decimetra dolge stalaktite, ki kljub bližini miniranja niso bil vidno poškodovani in jamske kobilice, ki so v jamo prišle po naravni poti pred gradnjo predora.

Dela na gradnji servisne cevi so bila začasno ustavljena, a se že nadaljujejo. Odkritje ne bo vplivalo na rok izgradnje.

Glede na izkušnje iz avtocestnega programa in na podlagi izvedenih geofizikalnih meritev pričakujemo, da bomo na ob gradnji drugega tira našli približno 10 večjih in približno 100 manjših jam.

Foto: Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU

Skip to content