+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Otvoritev obnovljenega kompleksa vodne črpalke v Klancu in interaktivne razstave o drugem tiru

V petek, 18. novembra 2022, je v vasici Klanec v občini Hrpelje – Kozina potekala slavnostna otvoritev obnovljenega kompleksa vodne črpalke, kjer od petka dalje delujeta tudi informacijski točki drugega tira Divača – Koper ter krajinskega parka Beka.

Informacijska točka drugega tira je zasnovana kot interaktivna razstava v objektu čuvajnice nekdanje vodne črpalke za parne lokomotive, ki je bila zgrajena po izgradnji železniških krakov Divača-Pula in Hrpelje-Kozina-Trst. Za potrebe železnice je omenjena vodna črpalka, ki je danes tehnični spomenik, delovala do leta 1970, nato za potrebe Ine do leta 1980. Stara vodna črpalka je bila obnovljena na podlagi sporazuma o zagotovitvi izravnalnih ukrepov na trasi drugega tira železniške proge na odseku Divača-Koper zaradi okrnitve narave v območju Krajinskega parka Beka.

Na razstavi, ki predstavlja projekt drugega tira, si je mogoče ogledati nekaj splošnih podatkov o gradnji proge, preveri se lahko geološka sestava tal na trasi drugega tira, zaigra se lahko na instrument iz apnenca, prisluhne se lahko zvokom iz gradbišča in spoznava arheološke najdbe na trasi. Informacijska točka je obogatena tudi z vsebinami slovarja s področja gradnje drugega tira in s področja geologije.

Na slavnostni otvoritvi, kjer so v kulturnem programu nastopili Brkinska godba 2000, glasbeni sestav deklet iz Klanca, glasbenika Nina Počkaj in Leon Strnad, je poleg županje spregovoril tudi generalni direktor 2TDK Pavle Hevka.

Spoštovana županja gospa Saša Likavec Svetelšek,

dragi krajani in krajanke Klanca,

spoštovani ostali gostje,

izjemno sem vesel, da lahko danes skupaj slovesno praznujemo otvoritev obnovljenega kompleksa vodne črpalke, skupaj z otvoritvijo informacijskih točk tu, v vasici Klanec. Ta stara čuvajnica nekdanje vodne črpalke za parne lokomotive, ki je bila zgrajena po izgradnji železniških krakov Divača-Pula (leta 1876) in Hrpelje-Kozina-Trst (leta 1887), je idealen prostor za predstavitev vsebin, ki si jih boste lahko ogledali na razstavi. Vesel sem, da smo z občino Hrpelje  – Kozina, predvsem z gospo županjo, in skupaj s podjetjem 2TDK, ki gradi progo drugega tira od Divače  do Kopra, hitro našli skupen jezik tako pri obnovi te čudovite zgradbe, kot tudi pri postavitvi razstave, ki v enem delu obsega interaktivno predstavitev projekta drugi tir, v drugem delu pa se boste lahko seznanili z lepotami pokrajinskega parka Beka.

Naj se nekoliko pomudim pri razstavi, ki smo jo pripravljali v podjetju 2TDK. V tem delu si boste lahko ogledali nekaj podatkov o gradnji drugega tira, seznanili se boste lahko z geološkimi raziskovanji na trasi drugega tira, preverili tudi, kaj vse so ob svojih raziskavah na trasi ohranili arheologi. Ste vedeli, da če ne bi gradili drugega tira in če ne bi bilo arheoloških izkopavanj, bi bilo naše poznavanje rimskega obdobja na tem delu Slovenije precej bolj okrnjeno kot je sedaj? 

V podjetju 2TDK se trudimo, da bi potek gradnje našega največjega infrastrukturnega projekta v državi, čim bolj približali ljudem. Naj vam zaupam, da bo ta projekt zgrajen pred rokom. Leta 2026 se bomo vozili z vlaki proti Kopru. Poleg obiskov, ki jih organiziramo na sami trasi, naših sporočil na družbenih omrežjih, naše komunikacije v javnosti, smo v okviru razstave posebej pripravili nekaj video vsebin glede same gradnje. Ob tem smo se osredotočili tudi na objekte, ki predstavljajo del vašega bivanja na tem prelepem območju – viadukta Nasirec in Glinščica. V okviru razstave boste lahko prisluhnili najrazličnejšim zvokom iz gradbišča in preizkusili, kako težavna bi bila gradnja brez modernih strojev, ki jih imamo danes na voljo.

Ponosen sem tudi na to, da je podjetje 2TDK ob pripravi razstave zelo dobro sodelovalo tako z Geološkim zavodom Republike Slovenije, pri čemer naj v naši sredini pozdravim tudi gospoda direktorja  dr. Miloša Bavca, kot tudi z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, predvsem njegovim Centrom za preventivno arheologijo, pri čemer bi želel pozdraviti še gospo Barbaro Nadbath, vodjo omenjenega centra.

Informacijska točka, ki je tako nastala kot plod dobrega sodelovanja ljudi, ki so predani svojemu poslanstvu, naj postane prostor srečevanja in druženja vseh, ki jih zanimajo lepote prekrasne narave v vaši občini kot vseh, ki želijo izvedeti tisto nekaj malega več o drugem tiru med Divačo in Koprom.

Hvala še enkrat vsem, ki ste sodelovali pri obnovi vodne črpalke tu, v Klancu, hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi razstave in na koncu še iskrena hvala vsem, ki ste pripravili današnjo otvoritev. Srečno!

V zimskem času bo točka odprta zgolj za oglede skupin, vendar le po predhodnem dogovoru. Svoj interes za ogled lahko posredujete na elektronski naslov infotocka@2-tdk.si.

Skip to content