+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Pogodba za Sklop 3 podpisana

Na projektu Drugi tir je podpisana še zadnja velika pogodba – pogodba za izvedbo del »Železniški in predorski sistemi na drugem tiru Divača – Koper«. Pogodbo v vrednosti 203.800.754,29 EUR brez DDV je z družbo 2TDK podpisal konzorcij SŽ-Železniško gradbeno podjetje d.d., Kolektor IGIN d.o.o., GH Holding d.o.o. in YM Construction d.o.o.

Sklop 3 zajema izvedbo tirov in tirnih naprav, voznega omrežja, telekomunikacijskih naprav, video in varnostnega sistema, vgradnjo strojne in elektro opreme, napajanja itd. Izvajalec Sklopa 3 bo določena dela izvajal sočasno z glavnimi gradbenimi deli, podroben terminski plan izvedbe pa morajo izvajalci podati 28 dni po podpisu pogodbe. Obvezal se je, da bodo vsa dela na drugem tiru končana do 31. 12. 2025.

Dela na drugem tiru so razdeljena na tri velike Sklope: Sklop 1 zajema glavna gradbena dela na odseku Divača – Črni Kal (predora T1 in T2), Sklop 2 obsega izvedbo gradnje predorov na območju Črni Kal – Koper (T3-T8) in gradnjo viaduktov Gabrovica in Vinjan, Sklop 3 pa zaključna dela brez katerih proga ne more obratovati, saj se z njimi zagotovi vzdrževanje železniške proge in vgrajenih naprav, varno obratovanje proge ter pogoje za reševanje  iz predorov v primeru nesreč, vključno z nadzorom nad obratovanjem vgrajenih sistemov. V predorih in na viaduktih se bo izvedel tir na togi podlagi, na odprtem delu trase pa se bo vgradil klasičen tir na gredi. Vsa dela bodo zaključena do konca leta 2025, leta 2026 pa bo na trasi drugega tira potekalo odpravljanje napak in poskusno obratovanje.

4. 9. 2023

Skip to content