+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Prihranki pri gradnji predora Škofije (T8)

Preboj zadnjega predora na trasi bo še ta mesec, potrebno je izkopati le še 54,7 metrov, so se pa pri gradnji izkazali tudi številni prihranki. Predvsem zaradi boljših geoloških razmer kot so bile pričakovane, beležimo pri gradnji predora Škofije (T8) več kot 10 milijonov evrov prihrankov.

Predor Škofije je s 3,8 km tretji najdaljši na trasi, koplje se glavno in servisno cev iz divaške in koprske smeri, tako da so aktivna vsa štiri izkopna mesta. Dela izvajata tako Kolektor kot Yapi Merkezi. Kljub vsem izzivom pri gradnji predorov, kjer so podzemne razmere kljub predhodnim raziskavam še vedno precejšnja uganka, bo torej predor Škofije zgrajen veliko ceneje kot so bile predhodne napovedi.

Tudi pri predorih Stepani (T3) in Mlinarji (T7), ki sta že prebita, pri primarni podgradnji ocenjujemo prihranek v višini 2 milijonov evrov.

Prav tako se je tekom izvajanja del pokazalo, da na določenih postavkah (ozemljitve v predorih, pahljačastih vrtinah in kompleksnih merskih profilih v predorih) prihaja do znatnih finančnih prihrankov na projektu.

20.2.2023

Skip to content