+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Deponija Bekovec se nahaja ob hudourniški dolini Krniškega potoka. Delno je bilo območje uporabljeno za odlagališče ob gradnji avtoceste.

Lani je izvajalec del na deponiji, Kolektor CPG, v gosto poraščeni dolini izvedel posek dreves in uredil drenažna rebra na dnu posameznih stranskih grap. Zgradili so pohodni obokani prepust, v katerega je do konca urejanja območja preusmerjen tok Krniškega potoka. Po koncu urejanja območja bo prepust služil drenaži okoliškega območja, potok pa bo preusmerjen na površje.

Do začetka februarja je bilo na odlagališču vgrajenih približno 325.000 m3 izkopnega materiala z delovišč drugega tira Divača–Koper. Skupaj bo vgrajenih skoraj 800.000 m3. Do kje bo vgrajen material, je v naravi videti po betonskih »podstavkih« pod elektičnim daljnovodom. Trenutno končno podobo že dobiva spodnji del deponije ob koncu prepusta, izvedena je kamnita obloga, delavci urejajo terase in humuzirajo teren.

Ureditev območja Bekovec je primer dobre prakse, saj bo z vnosom izkopnega materiala na trenutno degradirano in neuporabljeno območje omogočena rekultivacija tega območja in uporaba v kmetijske namene po zaključku del na novi progi. Predvidoma bo na koncu na območju zasajen oljčnik.

Skip to content