+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

13. junija smo slavnostno obeležili preboj prvega predora Mlinarji (T7) na trasi drugega tira Divača -Koper. Predori, ki jih gradimo na novi progi, imajo poleg inženirskih oznak (od T1 do T8) imena, ki so jih dobili po naselbinskih ali ledinskih imenih območij, na katerih so zgrajeni. T7 oziroma predor Mlinarji je dobil svoje ime po zaselku Mlinarji v bližini. Predor Mlinarji bo dolg 1.154 metrov, turški izvajalec del na izkopu predora nad Osapsko dolino, Yapı Merkezi, pa je prvih 500 metrov predorske kalote izkopal v sredini februarja. Predor Mlinarji bo zgrajen v enocevni izvedbi, na sredini bo imel tudi prečno stransko servisno oziroma ubežno cev dolžine 165 metrov. Gradi se z napadnega mesta s koprske strani. Izkop predora se je začel v septembru 2021, pri gradnji pa se tako kot v drugih predorih drugega tira uporablja tehnologija NATM (takoimenovana Nova avstrijska metoda), to je metoda kopanja in ne vrtanja.
Dogodek, ki je potekal na lokaciji predora, so s slavnostnimi nagovori obeležili Pavle Hevka, predsednik uprave 2TDK, Bojan Kumer, slovenski minister za infrastrukturo, Adil Karaismailoğlu, turški minister za promet in infrastrukturo, Kristjan Mugerli, direktor Kolektor CPG, Başar Arioğlu, predsednik upravnega odbora Yapi Merkezi.
Dogodek je poleg slavnostnih nagovorov obogatil tudi kulturni program. Ob samem preboju v tunelu, pa je predajo darila s simbolično košaro dobrot in cvetja z vodjo gradnje opravila županja občine Divača Alenka Štrucl Dovžan, ki je hkrati tudi botra kipca sv. Barbare.
Skip to content