+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si
V Divači nastaja nova informacijska točka projekta Drugi tir
Družba 2TDK v občini Divača ureja novo informacijsko točko o projektu drugi tir, ki bo pripravljena kot zunanja razstava na območju ob divaškem vodohranu, ki je lokalni spomenik tehničnega pomena.
Lokacija informacijske točke pred vodohranom je bila strateško izbrana za razstavo trenutno največjega infrastrukturnega projekta v državi. Vodohran je bil zgrajen v začetku 20. stoletja, njegova glavna funkcija pa je bila zbiranje in shranjevanje vode ter zagotavljanje vode parnim lokomotivam, ki so po slovenskih tleh potovale vse od prvega vlaka leta 1846 do zadnje parne lokomotive na naših tleh, leta 1978.
Na razstavi je med drugim poudarjen pomen izgradnje južne železnice, ki je tudi neločljivo povezana z razvojem Divače. Drugi vsebinski poudarki so povezani s projektom izgradnje drugega tira, med drugim o deviaciji proge v Divači, o elektronapajalnih postajah, o geofizikalnih meritvah in gradnji predorov v kraškem svetu.
Postavitev razstave je zasnovana na način, da objekt odpira pogled z državne ceste ob vstopu v Divačo proti vodohranu, ohranja veduto objekta vodohrana, konstrukcijsko pa ne posega v zid med platojem in železniško progo.
Na informacijski točki v Divači so že zaključena gradbena in obrtniška dela (kortenski elementi), sledi še zunanja ureditev okolice (zasaditev rož in grmovnic).
Ko bo informacijska točka tudi uradno predana svojemu namenu, bo prosto dostopna za oglede skupin in/ali posameznikov.
Več o novi informacijski točki pa lahko preberete tudi na povezavi: https://drugitir.si/informacijska-tocka-divaca/

21.8.2023

Skip to content