+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Družba 2 TDK je v Lipici včeraj prvič pripravila dan odprtih vrat gradnje drugega tira železniške proge Divača – Koper. Obiskovalcem smo v dvorani graščine Lipica pripravili predstavitev projekta, nato pa smo jih z avtobusom odpeljali do gradbišča, kjer so si lahko ogledali predor Divača (T1), betonarno in drobilnico.
Kot je ob predstavitvi povedal generalni direktor Pavle Hevka, je dan odprtih vrat priložnost, da družba javnosti predstavi svoje delo. »Delo odlično poteka, nekatere zamude sicer so, a so končni roki ulovljivi, uporabno dovoljenje pa bo mogoče pridobiti do konca leta 2026« je ob tem poudaril. »Izvajalci del so dokazali, da predore kopljejo hitreje od načrtovane hitrosti kopanja. Predor Mlinarji (T7) so od 20. septembra lani do konca maja prevrtali na skoraj vseh 1136 metrih, kar pomeni da so v povprečju skopali pet metrov na dan, občasno tudi deset metrov. Podobno hitro kopljejo tudi predor Lokev (T1).
Doslej so na devetih napadnih mestih od predvidenih 14 skupaj izkopali več kot pet kilometrov predorskih cevi, kar dokazuje, da je časovni cilj še dosegljiv,« je še povedal generalni direktor. Ob tem je generalni direktor še dodal, da imajo izvajalci del zaradi različnih podražitev surovin, ki so povezane tudi z geopolitičnim dogajanjem (npr. vojno v Ukrajini) že zahteve za povišanje stroškov. Generalni direktor je pojasnil tudi, da je pri delih doslej bilo odkritih 19 kraških jam, za sanacijo katerih je bilo doslej potrebnih le 100.000 evrov. » Je pa zaradi nepredvidenih kraških pojavov v investicijskem programu predvidenih 40 milijonov evrov rezerv,« je še dejal generalni direktor.
Na dnevnih odprtih vrat je izjemno zanimive podatke o projektu drugi tir predstavil Marko Žitnik, vodja tehničnega sektorja, vlogo projektnega sveta za civilni nadzor pa je obiskovalcem predstavil njegov predsednik Jadran Bajec, ki je bil sicer kritičen glede počasnosti države in birokratskih postopkov pri pridobivanju nekaterih dovoljenj.
Zaradi precejšnjega zanimanja obiskovalcev bomo naslednji dan odprtih vrat pripravili v roku naslednjih šest mesecev.
Skip to content