+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Viadukt Gabrovica bo kmalu končan

Danes ob štirih zjutraj se je pričelo betoniranje spodnje plošče zadnjega segmenta viadukta Gabrovica. Betoniralo se je šest ur, pripeljalo pa je kar 44 tovornjakov hrušk.

Betoniranje vsakega segmenta poteka v dveh fazah: najprej se izvede betoniranje spodnje plošče, kasneje pa se zabetonira stene voziščne konstrukcije.

Vodoravni del viadukta Gabrovica je sestavljena iz trinajstih segmentov, ki tvorijo voziščno konstrukcijo viadukta. Tipična dolžina posameznega segmenta pri viaduktu Gabrovica znaša 32 metrov. Voziščna konstrukcija viadukta Gabrovica se gradi s tehnologijo postopnega narivanja. Postopna narivna gradnja pomeni potiskanje prednapetih armiranobetonskih elementov, ki se po segmentih izdelujejo v delavnici. V delavnici se izdelujejo posamezni segmenti v monolitnem betonu kontaktno na predhodni element, potem se nov segment prednapne, celotna do tedaj izdelana konstrukcija pa se potisne naprej.

Predvidoma naslednji teden sledi betoniranje sten zadnjega – trinajstega – prekladnega segmenta, potem sledi narivanje. Če bo vse potekalo po predvideni časovnici, bo viadukt dokončan v zadnjih dneh novembra.

Video betoniranja je dostopen na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=k6e7mUGV3kE

17.11.2023

Skip to content