+386 1 306 84 00
info@2-tdk.si

Reševalna vaja na drugem tiru

V petek, 10. novembra 2023, je na gradbišču drugega tira Divača – Koper, potekalo 47. srečanje rudarskih reševalnih enot Slovenije in rudarska reševalna vaja z naslovom »NESREČA V PREDORIH DRUGEGA TIRA DIVAČA-KOPER«.

V dopoldanskem času je bil v Dekanih, v kontejnerskem kompleksu, za strokovno javnost organiziran posvet, na katerem so govorci predstavili projekt drugega tira Divača – Koper, spregovorili o izzivih inšpektorata za rudarstvo in naravne vire ob reorganizaciji ministrstev ter o posvetovanju predstavnikov evropskih državnih rudarskih oblasti in uprav. Prav tako je bilo govora o razvoju preventivnih ukrepov pred stebrnimi udari, o poplavah v Zgornji Savinjski dolini in odzivnosti sistema za zaščito in reševanje ter o intervenciji v Vranjedolski jami.

Na vseslovenski reševalni vaji, s pričetkom ob 12. uri, je bila izvedena simulacija reševanja ljudi in materialnih dobrin v primeru nesreče zaradi močnejšega potresa, ki je povzročil kratke stike na elektroinštalacijah, zaradi česar je prišlo do požara, pa tudi do poškodb delavcev, ki so v trenutku potresa delali v predoru.

Namen vaje je bil preizkusiti delovanje in usklajevanje določenih zakonsko odgovornih dejavnikov v primeru nesreče pri izgradnji predorov drugega tira ali pri katerem koli drugemu rudarskem podjetju v Sloveniji. Prav tako je bil namen vaje preizkusiti strokovno usposobljenost rudarskih reševalnih enot in usklajenost s sistemom zaščite in reševanja Republike Slovenije.

Na reševalni vaji so sodelovale reševalne enote: premogovnika Velenje,  Rudnika Trbovlje – Hrastnik, Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in Petrola Geoterm, d.o.o. Na vaji so sodelovali tudi Uprava za zaščito in reševanje – izpostava Celje ter izpostava Koper, prisotni so bili tudi predstavniki rudarske inšpekcije, civilne zaščite, gasilskih enot in zdravstveno osebje.

Srečanje rudarskih reševalnih enot Slovenije smo organizirali 2TDK, Družba za razvoj projekta, d.o.o, v sodelovanju z izvajalci gradbenih del na projektu Drugi tir Divača – Koper, Kolektor, Yapi Merkezi, Ozaltin in z Inšpektoratom RS za naravne vire in prostor.

OPIS VAJE

V območju Posočja je prišlo do močnejšega potresa in pri tem do težav oz. kratkih stikov na elektro inštalacijah, kar je povzročilo požar pred vhodom v reševalni rov predora T-7a. V reševalnem rovu so se izvajala gradbena dela. Dela je izvajala skupina petih delavcev. V bližini delovišča se je za potrebe izvajanja del nahajal potrebni repromaterial. Zaradi potresa in sproščanja pritiskov so delavci popadali po tleh. Repromaterial je pometalo po delovišču. Delavci bili tako zaradi repromateriala kot samega potresa poškodovani.

Zaradi požara pred portalom reševalnega predora T-7a je dimne pline potegnilo v reševalni rov. Eden od petih delavcev pri dogodku ni bil poškodovan, zato je zapustil reševalni rov in po telefonu obvestil odgovornega vodjo gradbenih del. Odgovorni vodja gradbenih del je o nesreči najprej obvestil varnostno nadzorni center, nato je varnostni nadzorni center obvestil številko 112, ki je aktiviralo gasilce za gašenje požara na portalu pred vhodom v reševalni rov. Odgovorni vodja gradbenih del je varnostno nadzorni center obvestil, da potrebuje za gašenje požara v reševalnem rovu in reševanje štirih ponesrečencev pomoč rudarskih reševalnih čet. Ogroženo je območje reševalnega rova in območje portala reševalnega rova. Na površino se je od 5 delavcev umaknil en delavec. Zaradi zaplinjenosti predorske cevi je potrebno aktivirati reševalno četo Premogovnika Velenje, na pomoč pa poklicati tudi ostale republiške rudarske reševalne enote.

O nesreči se obvesti inšpekcijo za naravne vire in rudarstvo – dežurnega inšpektorja in regijski center za obveščanje na 112.

Delavci, ki so zaradi potresa popadali po tleh, so utrpeli poškodbe. Dva delavca se nahajata približno na polovici reševalnega rova in druga dva delavca 10 m od konca reševalnega rova. Delavci imajo naslednje poškodbe:

  • Prvi delavec se nahaja 10 m pred glavno cevjo predora T–7a. Delavec je padel na tla in zadel ob repromaterial ter si poškodoval lice na desni strani (odrgnine), levo dlan, na levi strani je prišlo do zloma dveh reber, prišlo je tudi do zloma desnega gležnja in presekanine, krvavitev iz desne roke malo nad zapestjem;
  • Drugi delavec se nahaja 10 m pred glavno cevjo predora T–7a. Delavec je padel na tla in zadel ob repromaterial, pri tem je prišlo do notranjega zloma mečnice desne noge in do zloma treh reber (dvakratni zlom) ter do vdora zraka v prsno votlino;
  • Tretji delavec se nahaja približno na polovici reševalnega rova T–7a. Delavec je padel na tla in zadel ob repromaterial, pri tem je prišlo do notranjega zloma mečnice desne noge.
  • Četrti delavec se nahaja približno na polovici reševalnega rova T–7a. Delavec je padel na tla in zadel ob repromaterial pri tem je prišlo do zloma desnega gležnja.

Vsi delavci so bili izpostavljeni nevarnim dimnim plinom, zato reševalne ekipe nastopajo z nameščenimi reševalnimi aparati.

Videoposnetek reševalne vaje je dostopen na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=WQwL8wpHu6Q&t=4s 

 

 

 

Skip to content